Sophämtarna får ha kvar ackordslön

Uppdaterad 16:12
Den långdragna sopkonflikten i Stockholm ser ut att vara löst. Ledningen för de två största renhållningsföretagen Resta och Liselotte Lööf ger med sig och låter sophämtarna ha kvar sina ackordslöner.

Sophämtaren Peder Murell, som också är talesman för fackförbundet Transport hos renhållningsföretaget Liselotte Lööf, är nöjd med avtalet.

– Nu har vi fått igenom allt det vi har kämpat för. Mycket är väldigt likt det kollektivavtal vi har haft i 30 års tid, vilket entreprenörerna helt enkelt har gått mer och mer ifrån.

För några veckor sedan fick företaget Liselott Lööf rätt i Arbetsdomstolen att införa månadslöner för sina anställda i stället för det poängbaserade system man haft hittills. Det har lett till häftiga protester eftersom det enligt sophämtarna själva skulle leda till lägre lön för samma jobb.

Men nu har arbetsgivarna gett med sig för sophämtarnas krav. Ackordet får vara kvar - och det gäller även för de sophämtare som kommer att anställas i framtiden, säger Restas vd Jesper de Ruvo till Radio Stockholm.

Förutom lönesystemet har konflikten också satt fokus på arbetsmiljön för sophämtarna. För att sätta press på arbetsgivarna har Stockholms sophämtare börjat följa arbetsmiljöreglerna till punkt och pricka. Och det har lett till översvämmade soprum och tusentals klagomål till trafikkontoret varje vecka. Men det är det slut med nu, säger Peder Murell.

– Nu kommer vi att börja köra rent alltihopa. Nu är vi tvungna att skita i arbetsmiljön på vissa ställen, för att tredje part inte ska bli lidande, säger han.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se