Överskott för landstinget och Karolinska

Landstinget redovisar ett överskott på 1,1 miljard kronor för 2009 – det är drygt 300 miljoner mer än beräknat. För första gången på flera år redovisar också Karolinska universitetssjukhuset ett överskott i ekonomin med ett plus på 115 miljoner kronor.

Men samtidigt som både anställda och patienter vittnar om neddragningar och långa väntetider, vill finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd hellre använda begreppet "sunt ekonomiskt tänkande":

Det är med påtaglig stolthet som det moderata finanslandstingsrådet, Catharina Elmsäter-Svärd, berättar om rekordresultatet för landstinget förra året. Drygt 1,1 miljarder kronor plus – ungefär 300 miljoner mer än beräknat.

De flesta landstingsdrivna sjukhus uppvisar dessutom tydliga plussiffror, inte minst Karolinska Universitetssjukhuset, vilket i sig är anmärkningsvärt. Sjuksköterskan Ingrid Axell på Karolinskas gastroenhet har tydligt känt av vad som lett fram till de siffrorna.

– De har ju dragit in på personal och det kunde ju finnas lite mer utrymme i avtalsrörelsen. Det finns väl ingen anledning att landstinget ska gå med överskott? Det ska väl gå plus-minus-noll, och så ska överskottet komma sjukvården till godo. Både patienterna och personalen ska väl må bra, säger Ingrid Axell.

Astrid Lindgrens barnsjukhus hör också till de sjukhus som gått med plus. Något Louise Thomsson, mamma till ettåriga Lisa inte tycker är konstigt.

– Ett sjukhus som är så pass ungt som det här är, elva år, men är så slitet, så nedgånget och så skitigt. Dålig städning, stressad personal och oändligt långa väntetider. Med en ettåring ska man inte behöva vänta i sex timmar på att överhuvudtaget få träffa en doktor - jag tycker inte det, säger Louise Thomsson.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se