Kompensation välkomnas av resenärer

Många resenärer är glada att SL nu väljer att kompensera för den senaste veckans kaos i kollektivtrafiken – det blir 160 kronor rabatt på SL:s månadskort. I Hässelby Gård i västra Stockholm kom beskedet som en positiv överraskning för många som skulle med tunnelbanan.

– Det tycker jag är rimligt för alla som har blivit strandsatta, det är väl använda pengar, säger Kristina Idrén.

– Det är hyggligt, det tycker jag faktiskt. Men det är mest synd om SL egentligen som inte rår för att de inte kommer fram, säger Lars Bernström

– Jag tycker att jag ska få en vecka extra för de har ju bara bussat in folk in till stan och det har varit jätteköer. Det tog tre timmar i en ersättningsbuss för mig häromdagen, säger Siv Helgesson.

En vecka extra är ungefär vad resenärerna kommer att få. SL:s styrelseordförande Christer G Wennerholm (M) gick idag ut med en ursäkt till alla de hundratusentals resenärer som drabbades av tågkaoset.

Som kompensation för alla inställda tåg och bussar kommer SL:s månadskort att kosta 530 kronor, istället för 690, mellan den 15 mars och den 15 april.

Inne på pressbyrån i Hässelby Gård har Toni Banine idag fått ta emot många kunder som hört talas om rabatten.

– – De tror att jag inte vill ge rabatt till dem, säger han.

Är det många som frågar om det?

– Ja, jättemånga. De såg i tidningen att de ska få, men jag vet inte när.

Är det många som tjatar, tycker du det är jobbigt?

– Ja, faktiskt många. Speciellt på morgonen, klockan sju började det.

Så sent som i förrgår kom Socialdemokraterna i landstinget med ett liknande förslag och partiet var idag inte sen med att ta åt sig äran.

Den tillfälliga prissänkningen på SL-korten kommer att kosta landstinget, och alltså skattebetalarna, ungefär 50 miljoner kronor.

Vid tunnebanestationen i Hässelby Gård var det vissa som tyckte att pengarna borde läggas på annat. Bland andra Gabriel Åkerling och Iaowapa Satheanbun.

– Jag har ju mitt SL-kort så det är skitsamma. De borde använda det mer för att förebygga tycker jag, inte att sänka priser liksom.

– Det är ju fint om de vill göra det, men borde de inte ta pengarna till att förbättra istället? Alltså, jag kan lägga min del på det!

Förslaget ska klubbas av SL:s styrelse på ett extrainkallat möte på måndag.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Vilka resenärer kompenseras?

  • 30-dagarsbiljett (helt pris) sänks med 160 kronor.
  • 30-dagarsbiljett (reducerat pris) sänks med 100 kronor.
  • Säsongsbiljett maj-augusti (helt pris) sänks med 160 kronor.
  • Säsongsbiljett maj-augusti (reducerat pris) sänks med 100 kronor.
  • Innehavare av årsbiljett kommer att få kompensation i form av ett presentkort om 160 kr (helt pris) och 100 kr (reducerat pris).
  • Innehavare av studentbiljett kommer att få kompensation i form av ett presentkort om 160 kr.
  • Sommarlovsbiljetten för skolungdomar rabatteras med 100 kr.

Priserna gäller perioden 15 mars-15 april 2010.

Källa: SL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.