Lättare bemanna lokala poliskontoren

Efter en trög inledning har det blivit allt lättare för Stockholmspolisen att rekrytera personal till polisens lokalkontor i förorterna. Det säger Berndt Nilsson, som är kommissarie vid länspolismästarens kansli.

– Det var någonting nytt, det var någonting okänt och osäkert. Sedan är det ganska tufft att jobba i de här områdena, men vi är oerhört positivt överraskade. Dels så har vi haft lätt att rekrytera i de allra flesta fall, och nu när vi har rekryterat så många nya under det senaste halvåret har vi fyllt platserna oerhört snabbt, säger kommissarie Berndt Nilsson.

2006 tillkom 15 nya kontor runt om i Stockholm. Under hösten 2009 öppnades ytterligare 10 och under våren 2010 öppnas de två sista kontoren. Då kommer det att finnas totalt 27 lokalpoliskontor i Stockholms län.

I Brandbergen i Haninge kommun öppnade det nya poliskontoret för snart tre månader sedan, och gruppchefen Thomas Backemo är själv nöjd med de första månadernas arbete.

– Vi vill vara en del av vardagen vi vill finnas där hela tiden, vi vill bli ett naturligt element i Brandbergen helt enkelt. Det har fungerat jättebra, vi har varit där under en kort tid men vi hoppas att den positiva effekten fortsätter.

Och bland invånarna i Brandbergen verkar de flesta uppskatta polisen närvaro.

– Det känns ganska bra, det känns helt okej att se dem, säger en ung kvinna..

– Det är jättebra, det behövs verkligen. Jag tycker de borde vara ute oftare och mer. Jag tycker också det är jättebra, att det blir närmare och att de är ute i omgivningarna här, säger en annan kvinna.

– Jag tycker det är bra för att våra föräldrar och småsyskon ska kunna gå säkert här utan att det blir problem, säger en ung man.

Soheil Pouresmaili
soheil.pouresmali@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista