Förskolebarn ska få möjlighet att utveckla sitt modersmål, enligt läroplanen. Foto: Scanpix.
stockholm

Färre förskolebarn får modersmålsstöd

Många förskolor i Stockholm har inte längre råd med modersmålsstöd till flerspråkiga barn. Sedan politikerna skar ned bidragen har modersmålsstödet från kommunens Språkcentrum minskat med över 30 procent. 

Allt färre förskolor i Stockholm anlitar språkpedagoger. Språkpedagogen Maria Plescach, som undervisar barn i spanska, har fått allt mindre att göra.

– Jag har förlorat jättemånga timmar. Jag brukade ha 18 förskolor och nu har jag hälften. Det är ekonomi som gäller bara, de tittar bara på det.

På förskolan Rådjuret på Östermalm där Maria Plescach undervisar en gång i veckan kastar sig femåringarna Victor och Victor vant över sagoböckerna i spanska, och det märks att de tre känner varandra väl.

I läroplanen till förskolan står det att lärarna ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att både utveckla det svenska språket och sitt modersmål. Förskolan har alltså ingen skyldighet att erbjuda stöd, det är mer ett löst krav.

Trots den luddiga skrivningen har Stockholms stad länge varit mycket generös, men i juli 2008 hände något. Då sänktes plötsligt det ekonomiska bidraget från 22 000 kronor, till 5000 kronor per barn och år. Förskolorna har inte längre råd att vara generösa.

Sedan förändringen gjordes har modersmålsstödet minskat med över 30 procent. Britt Hübner, är chef för modersmålstödet i förskolorna i Stockholms stad.

– Jag tycker ju att det är en katastrof, för så fort som möjligt behöver de ha stödet för att hänga med i skolan och nå samma resultat som svenska elever så att säga. Till och med förskolor som tycker att det här är jätteviktigt kan inte fortsätta på grund av ekonomiska skäl, och de är jätteledsa för det.

Trots att antalet flerspråkiga barn bara ökar i Stockholms förskolor minskar alltså modersmålsstödet, och modersmålspedagogen Maria Plescach undrar hur politikerna egentligen tänker.

– Dem som fattar beslut förstår inte att man måste satsa på barnen, små barn. Det är en förlust för det svenska samhället. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, så det behövs.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".