Tyst om vilka som kommer.
stockholm

Hovet håller bröllopslistan hemlig

Hovet håller hårt på gästlistan till kronprinssan Victoria och Daniel Westlings bröllop – listan förblir hemlig fram till strax före vigseln. Klart är iallafall att uppemot 1 200 personer kommer att bänka sig i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni.

Bröllopet blir årets, om inte årtiondets, mediehändelse i Sverige. Uppemot 1 200 personer bjuds in, vilka de är håller hovet ännu tyst om. Bröllopsparets närmaste släkt och vänner är självskrivna liksom regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, övriga partiledare och riksdagens talman.

Klart är också att en rad medlemmar från de europeiska kunga- och furstehusen deltar vid bröllopet och på middagen på Slottet. De danska, norska, holländska och belgiska kungahusen har starka släktband med den svenska kungafamiljen och sluter upp mangrant. Victoria är för övrigt gudmor till kungliga småttingar i Holland, Norge och Danmark.

– De danska och norska kungafamiljerna kommer med fullt lag. Bröllopet har högsta prioritet eftersom Victoria är kronprinsessa och blivande regent och statschef, säger hovexperten Sten Hedman.

Från Danmark är drottning Margarethe, kusin till vår kung, och maken prins Henrik självskrivna, liksom kronprinsparet Frederik och Mary. Även den grekiske exkungen Konstantin och hans danskfödda hustru Anne-Marie bjuds in.

Kung Harald och drottning Sonja är också självklara gäster, i sällskap med kronprins Haakon med makan Mette-Marit och prinsessan Märtha-Louise med maken Ari Behn.

Från Holland deltar drottning Beatrix, som tillsammans med norske kung Harald är kronprinsessan Victorias gudföräldrar, och troligen sonen Willem-Alexander med hustrun Máxima.

Belgiens kung Albert och drottning Paola är som nära släkt med den svenska kungafamiljen självskrivna. Den svenska prinsessan Astrid gifte sig på 1920-talet med den belgiske kronprinsen Leopold.

Drottning Elizabeth i Storbritannien deltar i princip aldrig vid utländska kungliga bröllop, utan det blir sannolikt kronprins Charles med hustru som deltar.

– Kanske också prins William som är landets blivande kung, säger Sten Hedman.

Spaniens kung Juan Carlos och drottning Sofia är givna och furstliga gäster väntas även från Monaco, Luxemburg och Thailand samt från kejsardömet Japan.

Finland och Island sänder sannolikt sina presidenter. Tarja Halonen har ofta träffat Victoria och Finland står Sverige mycket nära. Även president Ólafur Ragnar Grímsson har mött Victoria i olika sammanhang.

Mer oklart är vem eller vilka som deltar från amerikansk sida.

– USA skickar normalt sin ambassadör, men kanske tycker man att Victoria som blivande statschef är så viktig att de sänder utrikesminister Hillary Clinton, säger Sten Hedman.

Vilka som deltar från Tyskland och Brasilien är oklart, men det blir säkert på hög nivå eftersom drottning Silvia har både tyskt och brasilianskt påbrå. Dessutom var kungens mor, prinsessan Sibylla, tyska. Ätten Bernadotte kommer från Frankrike och familjen firar i år 200-årsjubileum på svensk mark, vilket talar för en närvaro på hög nivå.

Höga företrädare för försvaret, näringslivet, forskar- och kulturvärlden lär också vara på plats.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista