Kameraövervakning bröt mot lagen

Busslink bröt mot lagen när de satte upp övervakningskameror i ett bussgarage i Råsta i Sundbyberg utan att informera personalen. Det anser Datainspektionen och åklagare ska nu avgöra om det ska bli åtal.

Datainspektionen anser att bussföretaget Busslink bröt mot personuppgiftslagen när de under en månad i i slutet av 2008 satte upp åtta övervakningskameror i företagets garage i Råsta, Sundbyberg.

Personalen var inte informerad och kamerorna var utformade så att de lätt kunde tas för brandvarnare. En kamera var dessutom riktad så att man kan kunde se vilka som var på väg till eller ifrån fackliga möten, skriver Datainspektionen.

Busslink ville komma tillrätta med allvarliga problem som handlade om sabotage av företagets bussar och biljettmaskiner samt spridning av flygblad med hot och förtal.

Men Datainspektionen anser att Busslinks agerande är att jämställas med hemlig kameraövervakning som bara polis och andra brottsbekämpande myndigheter får använda.

Nu ska Västerorts åklagarkammare granska ärendet och se om åtal ska väckas eller ej mot Busslink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista