stockholm

Modersmålspolitiken får kritik

Modersmålsstödet från stadens Språkcentrum till Stockholms förskolebarn har minskat dramatiskt sedan nya bidragsregler infördes. Det rapporterade vi i morse. Enligt oppositionsborgarrådet Roger Mogert, (S) drabbar förändringen redan utsatta barn.

– Det man skär på dom här barnen nu det kommer vi att betala i förlängningen i sämre skolresultat för dom här barnen, bland annat, säger oppositionsborgarråd Roger Mogert (S).

Det är nu snart två år sedan den borgerliga majoriteten i Stockholm stad ändrade modermålsstödet till den fristående förskolan - där cirka hälften av Stockholms barn går.

Istället för att som tidigare ge 22 000 kronor per år till varje språkgrupp och förskola, får nu varje flerspråkigt barn ett stöd på 5 000 kronor. Ann-Katrin Åslund, är folkpartiets talesperson i förskolefrågor.

– Medlen för modersmålsstöden till förskolan har inte minskat. Tidigare var det så att de fristående förskolorna sökte medel och det var dom som sökte som fick. Nu följer det barnet och man kan jobba med det på olika sätt, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

Men det är en förändring som har slagit hårt ute i verksamheten. Som vi berättade i morse har modersmålsstödet från kommunens Språkcentrum minskat med 30 procent sedan förändringen genomfördes.

En avgörande anledning tros vara att förskolor som inte har så många barn i samma språkgrupp undviker att anlita en kostsam modersmålspedagog. I bästa fall försöker förskolan istället ordna något på egen hand. Men nedgången i statistiken oroar inte Folkpartiets Ann-Katrin Åslund.

– Det som är viktigt är väl hur det ser ut i verksamheten inte antalet beställningar till just Språkcentrum. De flesta säger ju att de har en handlingsplan när det gäller modersmål, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

Men enligt det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Roger Mogert finns det tydliga tecken på att modersmålsstödet är på väg att urholkas.

– Snart är det på en nivå då man inte kan upprätthålla någon kvalité i det man gör, säger oppositionsborgarråd Roger Mogert (S).

Reporter Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista