stockholm

Oro bland chilenare i exil

Chilenare i Stockholm följer med oro händelserna i hemlandet där över sjuhundra människor rapporteras ha dödats i helgens kraftiga  jordbävningar. En av dem är Victor Ormeno vars syster och bror bor i den värst drabbade staden Conception.

Victor Ormenos syster och bror bor i staden Conception som har drabbats hårdast av skalvet.
När han lyckades få tag på dem i telefon skakade hela deras hus av efterskalven.

– Då skakade allting och de sprang ut och var jätterädda och berättade att allt i huset hade rasat ner fast huset var kvar men grejerna inne välte och förstördes, säger Victor Ormeno.

Det kraftiga skalvet ägde rum i lördags natt utanför södra Chiles kust och är ett av de kraftigaste i världen de senaste 100 åren.

Hårdast drabbat blev staden Conception där Victor Ormenos bror och syster bor. Invånarna saknar el och vatten och de flesta kommunikationer med omvärlden är brutna.

För Victor Ormena i Stockholm är det svårt att gå på som vanligt i vardagen på jobbet. Hans tänker framförallt på barnens svåra situation. Som sjuåring upplevde han själv ett stort jordskalv i hemlandet.

– Det var något hemskt, man tror att allting kommer att rasa ner och att allting tar slut och som barn förstår man ingenting och det sätter spår hos en, säger  Victor Ormeno.

Det är ju ganska många med chilensk bakgrund här i Sverige, har ni någon hjälp av varandra?

– Nej, det mesta är familjen eller bekanta tipsar om information och hur man kan ta reda spå saker och ting, det är inte något mera, vi vet inte riktigt om det är folk härifrån som har förlorat sina anhöriga därborta det vet vi inte än, man börjar publicera listor nu men man tror att det är många som ligger under resterna, säger Victor Ormeno.

Reporter Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista