Få åtal om hot mot socialsekreterare

Många socialsekreterare i Stockholms län råkar varje år ut för allvarliga hot på jobbet, men polisanmälningar av dessa hot leder sällan till åtal eller fällande dom. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort av hot som riktats mot socialsekreterare de två senaste åren.

Siw Lideståhl är avdelningschef för socialtjänsten på stadsdelsnämnden Norrmalm i Stockholm, och hon har själv blivit hotad.

– Det var som en stor tunnel, det var oerhört svårt att begripa. Jag hade tack och lov en väldigt klok chef i det läget. För jag var fruktansvärt rädd. I den stunden så tror man verkligen också att den personen kan göra det här, och den personen kunde göra det också. Det var en person som hade alla resurser för att kunna skada mig och min familj.

Siw Lideståhl säger att det bara under det senaste året på Norrmalms stadsdelförvaltning inträffat tre fall av hot mot personalen.

I hela Stockholm har det under de två senaste åren inträffat 20 fall av allvarliga hot, det visar Sveriges Radios granskning. Hoten har framförts i telefon, via sms, via brev eller i personliga samtal med klienter. Socialsekreterare har fått höra att de ska skjutas, och i ett fall fick en person höra att den skulle få syra hällt i ansiktet. I dom allra flesta av fallen, sjutton av tjugo, har socialsekreteraren blivit hotad till livet.

Alla hoten har blivit polisanmälda men bara tre ledde till åtal. Av dom tre fallen var det två där gärningsmannen dömdes, i det tredje fallet så har rättegången inte kunnat hållas än för gärningsmannen är borta.

Sex förundersökningar i Stockholm lades ner, å i nio fall blev det ingen förundersökning alls eller så är det oklart vad som hänt med polisanmälan.

Siw Lideståhl på Norrmalms stadsdelsförvaltning bekräftar bilden av att många fall läggs ner:

– I de flesta fall så leder det ingen vart. Det leder till att man får reda på att brott kunde inte styrkas och att förundersökningen har lagts ner. Så är det ju.

På socialtjänsten, stadsdelsförvaltningen Norrmalm, så måste socialsekreterarna hela tiden tänka på säkerheten,  det säger avdelningschefen Siw Lideståhl.

– Vi jobbar med människor som har ett utåtagerande beteende, som kan ibland ha svårt att förstå hur myndighetspersonen tänker. Så det gäller att man är väldigt tydlig, man är väldigt hänsynsfull, man har ett bra bemötande och att man har ett högt säkerhetstänk när man tar emot personerna.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".