stockholm

Tillåtet med hög hyra för bröllopsturister

Många stockholmare försöker hyra ut sina lägenheter i samband med kronprinsessböllopet i slutet av juni. Vissa annonsörer begär upp till 25 000 kronor per vecka för en lägenhet i innerstan, och faktum är att det är fritt fram att sätta vilken hyra man vill.

På Internet hittar man flera annonser om lägenheter som hyrs ut i samband med bröllopet.

– Jag har satt ett pris på 10 000 kronor för en vecka, det är ju fullt på hotellen och så, säger en man när vi ringer upp.

– Det är en enormt trevlig lägenhet, det är en sekelskiftslägenhet med parkettgolv, den är bara helt fantastisk, vi har lagt ut den där för 15 000 kronor, säger en kvinna som lagt ut en annons.

Många stockholmare ser en chans att tjäna en slant genom att hyra ut lägenheten till turister i samband med sommaren kronprinsessbröllop. Faktum är att hyressättningen är fri, det finns inga begräsningar i det fallet utan man får ta vilken hyra man vill.

Det beror på en liten men viktig specialregel i hyreslagstiftningen.

– Återbetalningsregeln gäller inte om man upplåter lägenheten för fritidsändamål som det heter, där kan hyran bli i princip fri, säger Håkan Julius vid hyresnämnden i Stockholm.

Återbetalningsreglerna innebär att den som hyr en lägenhet i andra hand kan vända sig till hyresnämnden och begära återbetalning om man anser att den hyra man betalat är oskälig. Förstahandsgästen kan då komma att få betala tillbaka överhyran. Men det gäller inte vid fritidsboende. Hyr man ut till en bröllopsturist kan man ta vilken hyra man vill.

– Man får komma överens i ett avtal, vilken hyra man ska ha, säger Håkan Julius vid hyresnämnden i Stockholm.

Men det är alltså bara vid fritidsboende som hyressättningen är fri. Om man hyr till någon som kommer för att jobba under bröllopet, till exempel en journalist gäller andra regler.

Anders Hildemar Ohlsson
anders.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista