stockholms län

Inga fel i upphandlingen av sjukhusmat

Uppdaterad 10:33
Stockholms läns landstings kritiserade upphandling av sjukhusmat stred inte mot lagen om offentlig upphandling. Det konstaterar Konkurrensverket efter att ha utrett fallet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i landstinget anmälde affären i somras efter att två oberoende rapporter slagit fast att det inte gick rätt till när företaget Sodexo vann upphandlingen 2008. Samtidigt krävde oppositionen att det ansvariga landstingsrådet, Maria Wallhager (FP), skulle avgå.

Det nya systemet infördes förra våren och går ut på att Sodexo lagar all mat till fyra av länets sjukhus, att maten leveras kyld och sedan värms på plats på varje vårdavdelning.

Men matleveranserna fick snabbt hård kritik, bland annat för att maten innehöll för mycket tillsatser och att matlådorna exploderade när de värmdes i ugnen.

Några månader senare visade två olika rapporter, som gjordes av en konsultfirma och av Sveriges kommuner och landsting (SKL), att upphandlingen av Sodexo hade flera brister. Landstingsfullmäktige bröt mot kommunallagen när det beslutade att ge produktionsutskottet i uppdrag att genomföra upphandlingen, dessutom fick inte politikerna tillräcklig information innan tjänstemännen avslutade upphandlingen.

Men enligt Konkurrensverket hade landstinget full frihet att välja Sodexo eftersom att landstinget har rätt att själv bestämma vad som ska upphandlas. Konkurrensverket skriver i sitt beslut:

"Upphandlade myndighet har rätt att själv definiera vad som ska upphandlas utifrån det behov som föreligger. Stockholms läns landsting har därmed haft fullfrihet att välja en s.k. kallmatsteknik."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".