Operationsinstrument kan ha tillverkats av barnarbetare.
stockholms län

Risk för barnarbete stoppar avtal

Det finns risk för att underleverantörer till Stockholms läns landsting utnyttjar barnarbete. Därför väljer landstinget att inte förlänga avtalet med två leverantörer av instrument och sjukvårdsartiklar.

En uppföljning har visat på brister i såväl leverantörens egna rutiner, som i tillverkningen i Pakistan. Avvikelser har rapporterats när det gäller arbetsvillkor, arbetsmiljö, miljökrav,  samt att det finns en överhängande risk för skadligt barnarbete i underleverantörsledet.

Thomas Wedegren, avdelningschef för landstingets upphandlingsenhet, SLL Upphandling, skriver i ett pressmeddelande att landstinget ser mycket allvarligt på att leverantören inte levt upp till sina åtaganden.

Stockholms läns landsting har tillsammans med Västra Götalandsregionen och Region Skåne en gemensam uppförandekod för leverantörer. Under 2009 har tolv leverantörer av instrument och rostfria sjukvårdsartiklar granskats utifrån kraven i uppförandekoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista