Ett stort uppbåd journalister tog del av hovrättens dom.
stockholm

RÅ överklagar inte domar i Sturebymålet

Riksåklagaren (RÅ) har beslutat att inte överklaga domarna mot de två 16-åringar som dömts för mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm i somras, rapporterar TT. Båda dömdes i hovrätten till ett år och åtta månders sluten ungdomsvård.

Riksåklagaren Anders Perklev anser det inte uteslutet att utgången i målet hade blivit annorlunda om den nya lagen om mord hade kunnat användas men på grund av lagändringen finner han inga skäl att överklaga hovrättens dom.

RÅ ifrågasätter starkt om straffet är rätt med tanke på brottets allvarliga karaktär.

När den 15-åriga flickan mördades i juni förra året var straffet för mord fängelse i tio år eller på livstid. Samma straffskala gällde för anstiftan till mord.

Från och med den 1 juli 2009 ändrades lagen. Straffet är nu fängelse i lägst tio år och högst 18 år eller på livstid. Regeringen har dessutom nyligen föreslagit ytterligare nya ändringar som har betydelse för straffets längd. Dessa föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

De båda 16-åringarna dömdes av Svea hovrätt till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader. Pojken fälldes för mord och flickan för anstiftan till mord.

Mordet i Stureby

Natten till söndagen den 7 juni 2009 hittades en 15-årig flicka livlös i en skogsdunge i Stureby i södra Stockholm. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Hon hade varit på avslutningsfest för högstadiet med jämnåriga ungdomar. På morgonen greps de två 16-åringar som dömts för mord respektive anstiftan till mord. Pojken erkände medan flickan hela tiden förnekat uppsåt till brott.

I tingsrätten dömdes båda till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader. Hovrätten fastställde straffen.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog 15-åringen av kvävning och annat yttre våld. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".