stockholms län

Facket kräver att hot tas på allvar

Polisen måste ta hot mot socialsekreterare på allvar, det säger Akademikerförbundet SSR efter Sveriges Radios granskning som visar att många förundersökningar om hot mot socialsekreterare läggs ner. I Stockholm ledde bara tre av 20 anmälda hot till åtal under de senaste två åren.

– Det är oerhört allvarligt och hot och våld är en realitet för socialsekreterarna och det här måste man ta på stort allvar, både för att försöka förebygga, men också att rättssystemet tar de här händelserna på stort allvar.

En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att bara tre av 20 fall av allvarliga hot mot socialsekreterare i Stockholm under de två senaste åren har lett till åtal. I flera fall har förundersökningen lagts ner eller så är det oklart vad som har hänt med anmälan.

Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet SSR, tycker att socialsekreterare måste få känna att deras situation tas på allvar.

– Det är ett ansvar för samhället att se till att minimera hot- och våldssituationer men också när det väl inträffar att det blir väl omhändertaget. Att socialsekreterare känner och vet att när dom blir utsatta för hot eller våld i sin yrkesutövning så är det ett allvarligt problem som samhället och rättssystemet tar på stort allvar.

På socialtjänstkontoren kan man minska riskerna för hot och våld, säger Christin Johansson. Bra lokaler, bra rutiner och regelbunden utbildning är några faktorer som är viktiga.

Men eftersom så få döms när de har hotat socialsekreterare eller personal på socialtjänsten, så tycker Siw Lideståhl på Norrmalms stadsdelsförvaltning att det är dags att se över hur lagarna är skrivna.

– Om det är så att ett väldigt litet antal personer lagförs för brotten, då måste lagstiftaren se över om det är något fel med lagstiftningen.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista