Minnesstund på Sergels torg i Stockholm på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Stockholm

Minnesstund för jordbävningens offer

Dödssiffran efter jordbävningen i Chile fortsätter att stiga och igår samlades svensk-chilenare på Sergels torg till en minnesstund för offren i det forna hemlandet.

Den chilenska nationalsången ekade över Sergels torg i går kväll. Hundratals sjöng med för att visa sitt stöd för jordbävningens offer. Många hade tända ljus i händerna och var insvepta i den blå-vit-röda flaggan. En av dem var Rodrigo Rojas.

– Jag har kommit hit för att visa min solidaritet med mina landsmän och med min mor som finns i Chile. Jag fick reda på för två dagar sedan att hon mår bra. Men det är illa, många människor är utan bostad och söker hjälp.

Vad kan vi göra för att stödja Chile?

– Förutom sådana här manifestationer är det pengar som måste komma in för att bygga upp landet, säger Rodrigo Rojas.

Daniella Silva, var en annan av deltagarna i manifestation.

– Det är katastrofalt, vi måste vara här och visa vårt stöd. Jag tycker att Sverige borde hjälpa och agera snabbare och stödja alla som är där, säger Daniella Silva.

Tiotusentals svenskar har sina rötter i Chile och många har på andra sätt anknytning till landet. En av dem är socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin som var en av talarna på manifestationen. Hon har barn med en chilenare och i sitt tal framhöll hon just de nära kontakterna mellan Sverige och Chile. 

– Chile är en del av Sverige och Sverige är en del av Chile. Vi har så oerhört många som har sina nära och kära i Chile. Det är Sveriges angelägenhet att också erbjuda hjälp i en stund som denna. 

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista