Förbudet började gälla 1 januari.
stockholm

Färre trafikolyckor trots dubbdäcksförbud

Efter drygt två månader med dubbdäcksförbud på Hornsgatan kan polisen inte se någon ökning av antalet inrapporterade trafikolyckor. Istället är det en nedgång enligt Carl Gustav Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholm.

– Tittar vi på Hornsgatan specifikt är det faktiskt en halvering. Framförallt om man jämför 2007 med 2008 och för all del även 2009. Jag har ingen bra förklaring. Det är lite för kort tid för att dra några växlar på det men vi är glada så länge det går åt rätt håll, säger Carl Gustav Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholm.

Hittills har alltså Hornsgatan blivit en säkrare gata med dubbdäcksförbud?

– Paradoxalt nog ja, som det ser ut än så länge, säger Carl Gustav Wrangel.

Hittills i år har nio olyckor anmälts till polisen, vilket jämfört med samma period de tre föregående åren, närmast är en halvering. I övriga innerstan har däremot olyckstalet gått upp något men det är små variationer det är frågan om.

Dubbdäcksförbudet på Hornsgatan infördes för att minska antalet skadliga partiklar och inför vintern fick beslutet hård kritik från flera motororganisationer.

Men hittills har trafiksäkerheten på Hornsgatan förbättrats, och det kan vara så att bilister med friktionsdäck kör med lite större marginaler, enligt Carl Gustav Wrangel.

– Möjligen är man kanske lite mer medveten om att man inte har dubbar. Man kanske, nu gissar jag bara, tänker sig för lite mera. När man kör med dubb så finns det en inbyggd känsla att nu är jag säkrare och då släpper man på lite extra.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista