AIK:s ordförande Peter Mellqvist.
Solna

AIK hockey stäms för obetalda hyror

Uppdaterad 10:43
AIK Hockey hotas återigen av vräkning från Ritorps träningsanläggning i Solna. AIK hyr lokalerna av Solna kommun, men har inte betalat hyra sedan hösten 2007. Kommun stämmer därför AIK inför tingsrätten.

Solna kommun och AIK hockey har vid två tidigare tillfällen kommit överens om avbetalningsplaner men som, enligt kommunen, inte har följts.

– Vi har haft en dialog med AIK hockey under en längre tid för att hitta en lösning med avbetalningsplaner. Den här gången bestrider AIK att det finns en skuld, och då är den enda möjligheten att vidta den här åtgärden, säger stadsdirektör Sune Reinhold.

AIK hockey kommer inte att betala skulden. Klubben tillbakavisar kravet från Solna kommun på 3,5 miljoner kronor i obetalda hyror. Peter Mellqvist, ordförande i AIK hockey, säger att Solna kommun har tagit ut för mycket i hallhyra.

– Att ha betalat en högre hallhyra än andra klubbar gör bara för vi är AIK, det känns inte riktigt. Vi har betalat 2,1 miljoner kronor i hallhyra, när andra klubbar har betalat 300 000 kronor.

Peter Mellqvist anser att AIK hockey har betalat 12 miljoner kronor för mycket i hyra för träningsanläggningen Ritorp och att det beror på en feltolkning i hyresavtalet.

– Vi har det här dokumenterat utifrån de grundavtal som fanns när hallen uppfördes, säger han.

Men enligt Solna kommun har er styrelse tidigare accepterat en avbetalningsplan, har ni då inte medgett från klubbens sida att den här skulden finns?

– Jo, men där har man inte efterföljt den avräkning som finns utifrån att kapitalfodran minskar år för år. Dessutom har man använt ett för högt ränteläge, och det är det som har blivit fel. Det är därför vi anser att vi har ett krav på Solna stad på  tolv miljoner istället för att dem har en fodran på oss på 3,5.  

Men kommunledningen förstår inte kravet. 

– Det har aldrig någonsin under alla de här åren varit tal om att det skulle vara några problem med hyresavtalet, säger stadsdirektör Sune Reinhold.

Men man skulle inte kunna tolka avtalet på det här sättet som AIK tolkar avtalet?

– Definitivt inte. AIK har ju levt upp till avtalet i tio års tid och det har aldrig varit någon diskussion om innehållet i avtalet, säger han.

Det här tyder på att det blir en rättslig prövning?

– Ja, tydligen. Tyvärr.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista