Starter och landningar kan bli färre.

Sigtuna hoppas på minskat flygbuller

Minskat flygbuller över utsatta Rosersberg i Sigtuna kommun, det hoppas Sigtuna kommun på nu när Luftfartsverket ska söka nytt miljötillstånd för Arlanda flygplats.

– Det är framför allt flygbullersituationen som vi tittar speciellt noggrant på just nu och då handlar det om hur flygrörelserna ska se ut i framtiden och hur inflygningarna ska se ut, och där har vi en hel del synpunkter som vi nu lämnar i tillståndsprocessen, säger Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna.

Luftfartsverket ska alltså söka ett nytt miljötillstånd hos miljödomstolen för Arlanda flygplats. Det tillstånd som Luftfartsverket, LFV, har nu är inte för gammalt, men eftersom Arlanda flygplats har haft problem med att bland annat utsläpp när det gäller koldioxid slår i taket, så kommer LFV nu att lämna in ett nytt förslag på miljötillstånd.

I det nya förslaget så säger LFV att dom vill minska antalet flygrörelser, alltså antal starter och landningar. Idag har man tillstånd för 372 000 flygrörelser om året, men i det nya förslaget ansöker LFV om tillstånd för 350 000 om året. Alltså 22 000 färre flygningar. Det tycker Sigtuna kommun är bra, men dom hoppas på vad dom kallar en rättvis fördelning mellan sin kommun och grannkommunen Upplands Väsby.

Anders Johansson säger att det finns skilda åsikter mellan Sigtuna och Upplands Väsby kommun när det gäller det nya miljötillståndet, men hans förslag ska båda vinna på tror han:

– Vi har en del motstridiga uppfattningar kring hur det här ska utformas, men en förlängning av bana tre som gör att man kan köra mer rättvist på bana ett och tre tror jag att vi och Väsby ska kunna enas om för det finns fördelar för Väsby med ett sådant alternativ också.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista