Riksdagens åhörarläktare.
sverige

Vakter kan få kroppsvisitera åhörare

Säkerheten vid Stockholms fullmäktigemöten ska skärpas, enligt ett nytt lagförslag som presenteras idag. Enligt förslaget ska ordningsvakter kunna genomföra säkerhetshetskontroller och till exempel kroppsvisitera åhörare.

Det är kommunerna i Stockholm och Göteborg som efterfrågar möjligheten för att undvika att politiker hotas i anslutning till sina uppdrag, på samma sätt som det finns i riksdagen i dag.

En säkerhetskontroll ska kunna genomföras om det finns risk för att brott kan begås under sammanträdet.

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell säger till TT att fler och fler ärenden på kommunal nivå blir kontroversiella och kan väcka starka känslor som kan ta sig farliga uttryck.

Emil Broberg (V), som sitter i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), är kritisk till förslaget.

Broberg säger att hot och våld mot politiker ska tas på stort allvar, men han anser inte att säkerhetskontroller vid offentliga sammanträden är rätt väg att gå.

– Den risken ökar snarare om man inför en känsla av att de politiska församlingarna blir mer slutna och mindre tillgängliga för folk som vill komma dit, säger Emil Broberg till TT.

Propositionen läggs fram för riksdagen på torsdagen. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli i år.

FAKTA: Säkerhetskontroller

Enligt propositionen ska kommuner och landsting få rätt att göra en säkerhetskontroll vid offentliga sammanträden om det finns anledning att tro att ett brott kommer att begås.

Beslutet om en säkerhetskontroll fattas av den som är ordförande för sammanträdet efter samråd med polisen.

Säkerhetskontrollen ska ledas av polis, men ska kunna utföras av ordningsvakter.

Kroppsvisitation ska utföras med metalldetektor eller liknande. Manuell kroppsvisitation får bara utföras om det finns särskilda skäl.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista