Flygen bullrar för mycket anser båda kommuner.
sigtuna/upplands väsby

Delade åsikter om inflygning till Arlanda

Det råder skilda meningar om hur planen ska flyga in till Arlanda flygplats. Sigtuna kommun vill att planen ska flyga högre upp i luften för att minska bullret, men Upplands Väsby vill att planen ska ta en omväg och flyga runt Väsby centrum.

– Vi hävdar att det ursprungliga villkoret i beslutet 1993, där det kommer ifrån, säger att man ska göra kurvade inflygningar. Det är det vi utgår ifrån. Sen förstår ju vi att det verkar vara rätt svårt för Luftfartsverket att göra det.

Upplands Väsby kommun vill alltså att flygplanen kör runt Väsby centrum istället för rakt över, så Väsby-borna ska slippa flygbuller. Det är deras förslag till Luftfartsverket. Men åsikterna skiljer sig åt mellan berörda kommuner.

Idag har Radio Stockholm berättat om Sigtuna kommuns idéer för det nya miljötillstånd som Luftfartsverket ska söka för Arlanda flygplats.

Sigtuna kommuns lösning är att förlänga landningsbana nummer tre, den landningsbana som framförallt berör Upplands Väsby. Då skulle planen landa längre fram, och då flyga på högre höjd över Väsby centrum, och på så sätt störa mindre. Men Upplands Väsby hurrar inte över den lösningen.

Att göra landningsbana tre längre skulle inte hjälpa mycket, anser Hans Gustafsson.

– Det blir någon förbättring men det är fortfarande så att det kommer att bli en störning. Det kan vara en del av en lösning men det är inte den lösning som löser allting. Definitivt inte.

Luftfartsverket föreslår också att planen ska få börja flyga från klockan sex på morgonen, något som både Sigtuna och Upplands Väsby kommun tycker är dåligt. Hans Gustafsson är själv drabbad av bullret, han bor under inflygningen på landningsbana tre.

– Man behöver ju inte ha någon väckarklocka på morgonen, man hör ju när flyplanen kommer. Under sommaren när man har fönstret öppet då hörs det ju direkt. Klockan sju kommer dom. Det här ligger ju också i den här ansökan att man vill ändra begreppet natt och natt ska inte vara till sju, utan till sex istället. Vilket betyder att jag skulle bli väckt klockan sex istället. Och det är ju inte så kul.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista