Flera tusen passagerare fanns ombord på de fartyg som fastnade i isen. Foto: Kustbevakning/Scanpix
stockholms län

Fyra fartyg fast i isen i Kapellskär

Uppdaterad 19:25
Fyra fartyg sitter fortfarande fast i ismassorna utanför Kapellskär i Norrtäljes skärgård. Det handlar om en passagerarfärja och tre fraktfartyg. Passagerarfärjan Isabella och last- och passagerarfartyg Finnfellow har kommit loss. Men innan dess kolliderade Finnfellow med färjan Amorella. Ingen kom till skada.

- Nu är stämningen rätt OK nu, men det var värre förut då vi fick ett meddelande om att alla skulle röra sig framåt i båten till fören. Utan någon närmare förklaring egentligen så gjorde vi det. Högtalarrösten var ganska upphetsad. Hela passagerargänget på en tusen personer ställde sig framme i fören. Sedan tog jag reda på, jag begärde att få ett meddelande från befälhavaren helt enkelt, där han sa att det var för att undankomma en sammanstötning. Sedan så kom det några meddelande några minuter senare att läget är normaliserat och att det inte finns någon anledning till oro eller fara men passagerarna har ju inte fått någon officiell förklaring till varför man skulle röra sig framåt, säger Mats Nyström.

Fyra fartyg sitter fast i isen utanför Kapellskär. Det är Viking Lines passagerarfärja Amorella med 1101 personer omborg. Passagerarfärjan Isabella har kommit loss under kvällen och är på väg mot Sverige, enligt Sjöfartsverket.

Fast i isen är Baltic Scandinavian Lines frakt- och passagerarfärja Via Mare, med 44 lastbilschaufförer ombord och 22 personer i besättningen. Tallinks fraktfartyg Sea Wind, med sex lastbilschaufförer och 26 personers besättning, samt Regal Star med 29 lastbilschaufförer och 27 personers besättning.

Isläget är mycket svårt. Kraftiga nordliga vind trycker in is mot svenska kusten. Isbrytarledningen avrådde på torsdagen rederierna för att lämna hamn, berättar Johnny Lindvall vid Isbrytarledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".