Amorella fick stora skador vid en kollision med ett annat fartyg.
norrtälje

Resenärer fick tillbringa natten ombord

Över 1 000 personer fick tillbringa natten på de fyra fartyg som fastnat i ismassorna utanför Kapellskär, Norrtälje. På Amorella fanns Thomas Kolmskog, hans sambo och två barn och han tyckte informationen till passagerarna varit dålig. 

– Ingen höjdare faktiskt, i alla fall barnfamiljerna börjar tröttna. Sedan är det ingen vidare information. Man vet inte så mycket om vad som händer. Den har ju varit mycket bättre om man själv surfat in på hemsidor. Då har man ju fått veta mer än vad man får ifrån båtarna, säger Stockholmsbon Thomas Kolmskog.

Isläget har aldrig varit så allvarligt i Östersjön sedan mitten av 80-talet, säger Johny Lindvall, ställföreträdande rederichef vid Sjöfartsverket. å det är de senaste dygnens ihållande och kraftiga vindar som ställer till det, säger han.

Totalt var det sex fartyg som körde fast i isen i går eftermiddag med över 2 500 personer ombord. Finn Fellow kom först loss men först efter att ha kolliderat, eller snarare förts samman av isen, med Viking lines passagerarfälja Amorella. Ingen person kom till skada.

Vid 19-tiden hade Viking Lines Isabella - med 1 150 personer ombord kommit loss. Fartyget skulle till Åbo men gav upp och återvände till Stockholm.

Senare på kvällen blev isläget så besvärligt att inte ens de två isbrytarna Tor Viking och Vidar Viking kunde jobba, utan väntade på att Ymer skulle komma från Sundsvall vid midnatt.

Men personalen på isbrytarna varnade redan i förrgår för att gå i Furusundsleden då det började bli besvärligt, säger Johny Lindvall.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista