Stora planer för skärgårdsö

På ön Möja i Stockholms skärgård finns det nu långtgående planer för att skapa nya arbetstillfällen och möjligheter för skärgårdsbor att bo kvar även på äldre dagar.
Stiftelsen Möjahemmet planerar att bygga en anläggning för äldreboende, men också annan verksamhet, som hotell och satsnignar på turism. För ett 50-tal år sedan var det jordgubbsodling och fiske som gällde som fösörjning för den som ville bosätta sig på Möja. Runt 800 personer bodde då på ön, idag finns här knappt 300 fast boende. Men det ska det bli ändring på om stiftelsen möjahemmet får igenom sina planer. Rune Wikström var den som på 70-talet drog igång hela projektet och idag hoppas han kunna locka helt nya yrkeskategorier till ön, för den nya anläggningen kommer att behöva minst 10, kanske 15 fast anställda året runt. - För att bygga anläggningen kommer det att krävas en oerhörd massa folk, och sedan måste vi ha vårdpersonal och en vaktmästare som sköter om anläggningen, säger Rune Wikström. Omkring 50 miljoner kronor räknar stiftelsen med att hela projektet kommer att kosta och det finns också ett intresse från näringslivet för att gå in med sponsring, säger Gullevi Dunback, en annan ansvarig för projektet, till Radio Stockholm. Värmdö kommun ställer sig också positiv till planerna och kan tänka sig att bistå med en markyta på 30 000 kvadratmeter nere vid Berg på södra delen av ön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".