Tusentals passagerade blev fast när sex fartyg körde fast i isen igår. Foto: Scanpix.
Norrtälje

Färjetrafiken igång vid Kapellskär

Nu är båttrafiken igång vid Kapellskär utanför Norrtälje i Stockholms skärgård, men med stora förseningar och färjorna får ta en omväg på väg ut till havs.

– Våra fartyg har kommit igång, men då får de komma in och avgå via Sandhamn och då med statslots ombord hela vägen. Lotsarna är ju inte bemannade för en sådan här situation så att det är långa väntetider för att få lots. Lotsarna jobbar stenhårt, men de är ju inte bemannat för sådana här situationer, säger Rikard Sahl, chef i Kapellskärs hamn.

Fartygen får alltså ta vägen via Sandhamnsleden istället för den vanliga rutten via Tjärven och Söderarmsinloppet på väg ut från Kapellskärs hamn. Igår kväll och under dagen så har det varit totalstopp i båttrafiken på grund av dom passagerarfartyg som satt fast i isen utanför Kapellskär, men de fartygen är nu loss.

I Kapellskärs hamn i förmiddags var det hundratals lastbilar och deras chaufförer som väntade på besked om när de skulle kunna få åka vidare. Lastbilschauffören Seppo Laitinen var trött på väntan.

– Det är inget vidare vet du, bara för att dom har inte kunnat ordna ens att man kan få frukost eller nånting, duscha. Så det är inget vidare.

När färjetrafiken kom igång under dagen så kunde också lastbilarna börja lämna hamnen.

Vad det gäller isläget ska det bli bättre framåt helgen, det säger SMHI. I och med att vinden avtar så blir det lättare för isen att driva till havs.

Men Sjöfartsverket fortsätter att rekommendera rederierna att ta alternativa vägar istället för farlederna Söderarmsinloppet och Tjärven.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista