stockholms län

Föräldrar frias sedan sonen backat

Ett föräldrapar från södra Stockholm frias från fängelse för grov fridskränkning sedan deras nu 15-årige son tagit tillbaka anklagelserna om upprepad misshandel.

Föräldrarna dömdes av Södertörns tingsrätt till 1,5 års fängelse för att slagit sonen med ett bälte. Men nu frias båda av Svea hovrätt sedan sonen tagit tillbaka sin berättelse.

Hovrätten anser inte att bevisningen mot föräldrarna räcker, framför allt eftersom pojken lämnat olika versioner om vad som hänt. Det är därför svårt att bedöma hans trovärdighet och tillförlitlighet, anser domstolen.

Pojken beskrivs som omogen och det sägs att han vill synas och höras. Han är ovanligt utåtagerande och har bland annat ägnat sig åt att hånka på tunnelbanevagnar och åka kundvagn i full fart nedför en backe.

Kammaråklagare Nils Lundberg är förvånad över hovrättens dom.

– Det man missar är ta till sig i vilken situation pojken har tagit tillbaka de ursprungliga uppgifterna, nämligen efter att han haft kontakt med sina föräldrar. Jag tycker hans sätt att uppföra sig är ett typiskt självskadebeteende, vilket är vanligt hos misshandelsoffer, säger Lundberg till TT.

En rättsläkare har yttrat att de skador pojken uppvisat på rygg och armar kan ha uppstått vid slag med bälte och att han haft typiska motvärnsskador på armarna.

Tre av pojkens skolkamrater har berättat att han visat sina skador för dem och sagt att de kom sig av att han fått stryk av sina föräldrar.

Ett nytt förhör har hållits med pojken efter att föräldrarna dömts. Där har han sagt att han hittat på misshandeln för att slippa bli skickad till hemlandet, vilket föräldrarna hotat med.

Hovrättens slutsats blir att även om det finns uppgifter som är besvärande för föräldrarna så räcker inte bevisningen för en fällande dom.

Fakta: Grov fridskränkning

Brottsrubriceringen grov fridskränkning infördes år 2000, som ett led i arbetet med att komma åt brott i nära relationer.

Brottet eller snarare brotten ska vara riktade mot en närstående och utgöra ett led i en upprepad kränkning av personens integritet och vara ägnade att allvarligt skada personens självkänsla. Det kan handla om misshandel, olaga hot, olaga tvång och andra övergrepp.

Straffet för grov fridskränkning löper mellan sex månader och sex år.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".