nynäshamn

Kritik mot Miljödomstolens nej till Norvik

Miljödomstolens nej till Stockholms Hamnars planer på att bygga en ny hamn i Norvik i Nynäshamn får kritik. Miljö- och energiexperten Per Kågeson ifrågarsätter hela domen i ett yttrande till Miljööverdomstolen.

– Ja, det är framförallt Kallarkollegiets agerande som är väldigt osakligt och obalanserat där man i ganska hetska ordalag dömer ut det här projektet utan att ens försöka väga in fördelarna.

Miljökonsulten Per Kågeson är en flitig skribent i miljöfrågor på dagstidningars debattsidor. Han har även varit rådgivare i miljöfrågor hos just Stockholms hamnar – ett uppdrag han hoppat av eftersom han tycker att han inte fick gehör från bolaget i miljöfrågor.

När det gäller Miljödomstolen nej till en ny containerhamn i Norvik är Kågeson mycket kritisk till att den statliga myndigheten Kammarkollegiet, som varit remisinstans i målet, lyssnat så mycket på Södertälje hamn.

– Det är Kammarkollegiet som har begärt att Södertälje ska yttra sig. Sedan har domstolen fäst så stort avseende vid konkurrenshamnens åsikter att man har gått på den linjen att Norvik inte skulle behövas.

Kammarkollegiet är en myndighet som ska bevaka allmänna miljö- och naturvårdsintressen. Nils Leijne handläggare på Kammarkollegiet vill inte kommentera Per Kågesons kritik eftersom myndigheten inte sett yttrandet.

Men Per Kågeson, som tycker att hamnbygget i Norvik skulle vara bra för miljön, säger att han hoppas på att Miljööverdosmtolen tar upp frågan igen.

– Jag förutsätter att Miljööverdomstolen kommer att begära in ett bredare och djupare underlag, och det kan man knappast göra utan att Naturvårdsverket yttrar sig.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista