Otydlig ledning skapar problem i kyrkan

Svenska kyrkan har under lång tid brottats med interna problem. Bara i Stockholms stift har omkring 20 arbetsplatser varje år så svåra psykosociala problem att fackens skyddsombud rycker in. Nu senast är det i Vällingby församling där arbetsmiljön är mycket dålig, enligt skyddsombudet.

– Situationen är väldigt, väldigt akut. Det måste till förändringar omgående, säger regionala skyddsombudet Leenah Malmi Pauser, Kyrkans akademikerförbund,

Arbetsklimatet på Vällingby församling har inte varit sig likt sedan det blivit känt att man skulle dra ner på förskoleverksamheten och istället satsa på diakoni, det vill säga församlingens sociala hjälp och stöd till utsatta och behövande personer. Tre anställda inom förskolan sades upp och tre nya diakoner anställdes.

De folkvalda kyrkopolitikerna och kyrkoherden hade beslutat om detta utan att informera personalen att det var på gång så beskedet slog ner som en blixt och många mår dåligt i i dag säger Leenah Malmi Pauser.

– Det har varit tvungna att anlita läkare, det är sömnsvårigheter. De är rädda. De mår psykiskt dåligt, kan inte sova, bröstsmärtor. De mår helt enkelt oerhört dåligt alltså, säger Leenah Malmi Pauser.

Inom Stockholms stift är det omkring 20 arbetsplatser varje år som har så svåra psykosociala problem att skyddsombuden kopplas in, varav ett går vidare till Arbetsmiljöverket.

Ofta blir konflikter infekterade eftersom problem kan sopas under mattan under lång, säger Leenah Malmi Pauser, regionalt skyddsombud i Stockholms stift för Kyrkans akademikerförbund.

– Inom församlingar så finns det en lojalitet och en atmosfär utav att man ska försöka lösa det internt och man vänder sig alltså inte utåt. Man kan gå under väldigt lång tid och må väldigt dåligt, säger det regionala skyddsombudet Leenah Malmi Pauser, Kyrkans akademikerförbund.

Arbetsmiljöverket bekräftar att det är vanligare med psykosociala problem inom kyrkan än på andra arbetsplatser. Kyrkans problem i stort verkar vara mycket en organisatorisk fråga. Grovt förenklat är kyrkopolitikerna styrelsen medan kyrkoherden är vd som ska utföra politikernas beslut. Men arbetsfördelningen och ledarskapet är ofta otydligt, vilket skapar osäkerhet och stress hos de anställda.

– Dels har man då en kultur där man vill väldigt mycket, brinner för sin sak. Sedan finns otydliga strukturer i ledning och styrning. Sedan är kunskaperna hos dom som behöver kunskaper om hur en god arbetsmiljö skapas kanske inte är vad den borde vara, säger Arbetsmiljöinspektör Marie-Louise Johansson, vid Arbetsmiljöverket.

De ansvariga i Vällingby församling, kyrkorådets ordförande Clas Eliason (M) samt kyrkoherde Helén Svensson vill inte uttala sig.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista