Strömavbrott på Danderyds sjukhus

Uppdaterad 16:45
Danderyds sjukhus utreder nu hur det kunde komma sig att stora delar av sjukhuset blev utan ström i natt. Avbrottet började vid tvåtiden och varade i cirka 50 minuter.

Sjukhusets reservel-aggregat gick inte i gång, eftersom det är konstruerat så att det bara slår på när felet inträffar utanför sjukhuset. Sjukhusdirektören Peter Graf ser mycket allvarligt på avbrottet.

– Det är obehagligt. läskigt. Det ska inte få hända att en hel operationsavdelning står utan ström. Det är en mardröm, säger Peter Graf, sjukhusdirektör vid Danderyds sjukhus.

Vid två tiden i går natt slocknade strömmen på akutavdelningen på Danderyds sjukhus.

– Det blev mörkt i hela blocket i den byggnaden på akuten och på centraloperation. Som tur var det få patienter. Ett tiotal patienter på akutmottagningen, säger sjukhusdirektör Peter Graf.

Men hade personer liv och hälsa kunnat vara i fara?

– Ja potientiellt kan man säga det, säger sjukhusdirektör Peter Graf.

Ni har ju reservaggregat som ska gå igång. Varför fungerade inte det?

– Som det är byggt nu, det är ju en gammal byggnad, då skall strömmen gå igång om den externa försörjningen slås ut. Nu var det inte den externa utan det var ett internt fel och då gick strömmen inte i gång,

Men hur kommer det sig att man har ett reservaggregat som bara fungera i ibland?

– Jag ställer mig precis samma fråga.

Men vem bär ansvaret för att det finns ett sådant system?

– Det är leverantören av elsystemet i det här fallet. Vi hyr ju fastigheten av en fastighetsförvaltare Locum.

Locum är Stockholms läns landstings fastighetsbolag. Christer Lindoff är driftscontroler på Locum.

– Det fungerar precis som det ska. Det ska inte fungera om felet är internt, säger Krister Lindhoff, driftcontroler vid Locum.

– Det är ju en kostnadsfråga. Det är ju då landstingsstyrelsen och sjukhusets självt som satt nivån i vilken nivå man vill ha på säkerheten, säger Krister Lindhoff, driftcontroler vid Locum.

Inne på akuten sitter Kerstin och Rayan Strömberg och väntar på sin tur. De tycker att det är obehagligt att strömmen kan försvinna på en akutmottagning.

– Det är hemskt, speciellt om man skulle ligga på operationsbordet, säger Kerstin Strömberg.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista