600 barnvagnar i RFSUs marsch genom Stockholm
Stockholm

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

Hundratals kvinnor och några män deltog i RFSU:s barnvagnsmarsch som under måndagen gick genom centrala Stockholm i protest mot att så många kvinnor dör vid förlossningar runt om i världen.

Kvinnor dör i onödan på grund av bristfällig mödravård och illegala aborter. Kristina var en av dom många mammor som deltog i marschen:
- Jag tycker absolut att det är något som alla ska göra. Är man kvinna och har barn och har varit med om en förlossning så vet man hur fruktansvärt det kan gå. Min son blev snittad och hade jag fött i ett annat land så vet man att det inte hade gått bra.
- Vad tror du att just den här manifestationen hade lett fram till?
- Jag tror att för alla, att bara överhuvudtaget gå ut och se. Bilarna som stannar här och ser oss. De som inte tänker på det tänker åtminstone att kvinnor engagerar sig i andra kvinnors liv. Vi tänker på varandra.

Omkring 600 barnvagnar prydda i lila överdrag drogs fram genom centrala Stockholm idag. Ändhållplats för det jättelika barnvagnståget var utanför riksdagen där moderata biståndsminister Gunilla Carlsson fick ta emot RFSUs krav och namnunderskrifter i solidaritet med världens mammor.
- Det är en kvinnofråga - absolut men också en mänsklig rättighetsfråga. Rätten att bestämma över sin kropp och rätten att kunna vara med och planera sin egen graviditet.

Ylva Bergman från RFSU som ordnat dagens manifestation var överväldigad av att så många slöt upp:
- Det blev rekord , över 600. Det känns jättekul, fantastiskt.

Någon annan som också var imponerad av uppslutningen var Kattis Ahlström, journalist och mammaambassadör inom RFSU:
- Det är helt otroligt, jag har varit engagerad i tolv år och jag har aldrig varit med om en sådan uppslutning.
- Om du fick önska dig en enda sak ute i världen, vad skulle det vara?
- Barnmorskor!

Åsa Stöckel
Asa.Stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista