Stockholm

Liljevalchs planerar bygga ut

Konsthallen Liljevalchs på Djurgården kan få större lokaler att röra sig i. Planer finns på en 2200 kvadrameter stor tillbyggnad. Bygget beräknas kosta 100 miljoner.

Mårten Castenfors som är chef för Liljevalchs anser att byggnaden är nödvändig:
- Det hus vi är i är från 1916, även om det är ett fantastiskt hus så krävs det nya toaletter, ett café, klimat, transportlösningar. Om vi bygger till så kan vi hålla öppet året om, idag måste vi stänga i tre veckor när vi byter utställning.
- Beskriv hur byggnaden ska se ut?
- Den ska byggas ut mot sjösidan där det idag finns en ful parkeringsplats. Sedan så inbillar jag mig att om man gör den här kåken så tar man hänsyn till Bergstens ursprungsbyggnad samtidigt som det vore kul att göra någonting som vore lite extravagant.
- Men vad tror du att grannarna på Djurgården kommer att tycka?
- Fördelen är ju att vi inte gör slängGungor eller bergbanor utan en stabil kulturkåk som är tyst. Det vi har gjort nu är att markera volymen men sedan när vi börjar prata utseende då kommer det att ta hus i helsike, det får man räkna med.
- Varför ska staden lägga en massa pengar på det här?
- Vill man ha en levande konsthall då kostar det, och vill man vara i världsklass och skryta med det då är det här läget att göra det.

Björn Lindberg
Bjorn.Lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista