Massundersökning av benskörhet

Bortåt 10 000 kvinnor i Stockholms län ska samtidigt med att de mammografiundersöks kunna få reda på hur stor risk de löper för framtida benbrott. Genom en enkel handröntgen fastställs nämligen patientens benskörhet.

Docent Torkel Brismar som leder studien på mottagningen i Tumba i Botkyrka ser stora fördelar med två undersökningar på samma gång.

– Själva tanken är att kunna undersöka en stor mängd kvinnor samtidigt på ett enkelt sätt, det går på mindre än en minut för kvinnan.

Vad är då fördelen med att köra ihop de två undersökningarna på det här sättet?

– Dels att vi får en väldigt mycket lägre kostnad per undersökning, det andra är genomslaget, nästan alla kvinnor går i dag på sin mammografiscreening, säger docent Torkel Brismar.

Benskörhet är en av de mest smärtsamma och kostsamma folksjukdomarna i världen. Det är framför allt äldre kvinnor som drabbas, med svår värk och i värsta fall komplicerade benbrott i handleder, höfter eller rygg som följd. I förlängningen orsakar benskörheten också tre gånger fler dödsfall än trafiken varje år.

Den frivilliga studien som ska pågå på mammografimottagningen i Tumba i ungefär två år blir en av de allra största som hittills har gjorts. Enligt docent Torkel Brismar vill man framförallt pröva om det går att så enkelt och billigt som möjligt hitta kvinnor i riskzonen.

Eva Köhler är sjuksköterska i projektet och den som ska få med nya deltagare, och det är oftast väldigt lätt säger hon.

– De flesta är väldigt positiva att ställa upp och vara med i studien, sedan finns det alltid en del som aldrig vill, men de flesta nappar direkt, säger sjuksköterskan Eva Köhler.

Patienterna Sabina Sigurdsson och Anna-Maria Lyckert-Ohlsson tvekade inte om att vara med i studien.

– Jag tyckte att det kunde vara intressant att vara med.

Kände du nåt, kändes det farligt?

– Nej, inte alls, säger Sabina Sigurdsson.

– Det kändes inget farligt, det gick smärtfritt, säger Anna-Maria Lyckert-Ohlsson.

Vad säger du om att få det här undersökt så enkelt och smidigt på en gång?

– Ja, det var ju bra, det var det bästa, säger Anna-Maria Lyckert-Ohlsson.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista