Rattfyllerister punktmarkeras

Genom en ny metod lyckas polisen fånga allt fler kriminella i trafikkontroller. Projektet har pågått i ett år och heter Invit: Insats mot vaneförbrytare i trafiken. Det bygger på övervakning och punktmarkering av för polisen kända rattfyllerister. Johan Kust vid Citypolisen i Stockholm har varit med från början.

– Vi har tagit fram en metod för hur vi ska identifiera personer som vi klassar som vaneförbrytare i trafiken. Med vaneförbrytare menar vi personer som vanemässigt kör bil fast de inte har körkort eller är påverkade av droger, säger Johan Kust vid Citypolisen i Stockholm.

De som struntar i om de åker dit?

– Precis. Tanken med metoden är att alla poliser ute i tjänst inom polisen i Stockholm ska kunna använda sig av det här. Genom en kartläggning så ska vi alltså veta var folk bor, vilka bilar de kör och var de eventuellt jobbar någonstans, säger Johan Kust vid Citypolisen i Stockholm.

Hur långt har ni kommit med kartläggningen?

– Vi har kört i city sedan mars månad ifjol och sedan har det utvidgats till Roslagens, Norrorts och Söderorts polismästaredistrikt.

I Roslagen har de börjat så smått med arbetet.

– 89 procent. Nästan nio av tio körde påverkade, säger Ursula Eriksson, distriktkoordinator för Invit vid polisen i Roslagen.

– Spontan kan jag tycka att skulle jag möta en rattfyllerist när jag är ute och går med mitt barn såm får jag ont i magen bara av att tänka tanken. Människor ska inte behöva vara rädda att vara i trafiken, säger Ursula Eriksson, distriktkoordinator för Invit vid polisen i Roslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista