Färjestrejk hotar till påsk

Det kan bli strejk ombord på samtliga 30 svenska passagerarfärjor lagom till påsk, varav drygt ett 10-tal färjor trafikerar hamnar i Stockholms län. Konflikten gäller ett nytt pensionsavtal. I eftermiddags sa Sjöbefälsförbundets nej till medlarnas bud om ett nytt pensionsavtal, medan arbetsgivarna sa ja.

Det handlar bland annat om Viking och Silja Line, Tallink och Destination Gotlands fartyg.

Konfliktvarsel har utfärdats för alla fartygsbefäl från första april, alltså skärtorsdagen.

Medlare har tillkallats och har lagt fram ett första bud som alltså Sjöbefälsförbundets sa nej till medan arbetsgivarna sa ja.

Av de 30 färjorna från 8 rederier är det enligt uppgift till Radio Stockholm så många som 12 fartyg som trafikerar hamnar i Stockholms län, närmare bestämt Grisslehamn, Kapellskär, Stockholm och Nynäshamn.

Konflikten gäller sjöbefälens närmare 40 år gamla pensionsavtal, där de fram till nu haft rätt att gå i pension vid 60 års ålder.

Arbetsgivarna vill höja den gränsen till 62, och har enligt befälens fackförbund ensidigt sagt upp avtalet, utan att förhandla.

Arbetsgivarsidan betraktar å sin sida det nuvarande avtalet, som gällt i nästan 40 år, som dyrt och framförallt omodernt. Man jämför då till exempel med andra arbetsgrupper som fått sin pensionsålder höjd till 67 år.

De varslade konfliktåtgärderna träder ikraft vid midnatt natten till den 1 april.

Alla befälhavare, styrmän och maskinbefäl går då i strejk och deras arbetsuppgifter läggs i blockad.

Parterna i konflikten har hittills stått långt ifrån varann, medlare har kopplats in och lämnat ett bud. Om en halvtimme klockan 15 är det meningen att facket å arbetsgivarsidan ska lämna sina svar.

Budet ska antas eller avvisas i sin helhet som det heter, men än så länge har ingendera parten velat ge minsta fingervisning om vartåt det lutar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista