stockholm

Apelsinbit kvävde kvinna till döds

En kvinna på Serafens vård- och omsorgsboende på Kungsholmen i Stockholm avled i samband med att hon satte en apelsinbit i halsen. Nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Kvinnan skulle äta frukost och fick hjälp att skära en apelsin i små bitar, men satte i halsen. En anställd kallade på hjälp, även en sjuksköterska tillkallades. Sköterskan utförde en Heimlich-manöver, dvs tryckte på mellangärdet för att pressa upp apelsinbiten.

Sedan bad sköterskan de andra att ta över. Enligt den medicinskt ansvariga sjuksköterskans granskning av fallet bad personalen sköterskan flera gånger att ringa ambulans och läkare, men de fick beskedet att läkaren började klockan åtta.

Sjuksköterskan bedömde att de skulle klara händelsen själva och en annan anställd gjorde ytterligare en Heimlich-manöver, men kvinnan blev sämre. En sug hämtades, men den fungerade dåligt, eftersom den inte var laddad.

Strax efter halvåtta ringde sjuksköterskan ambulans. När ambulanspersonalen kom till Serafens vård-och omsorgsboende var kvinnan inte kontaktbar. Kvinnan avled senare på sjukhus.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, MAS, konstaterar sjuksköterskan inte hade uppfattat händelsen så akut som den i själva verket var och att omvårdnadspersonalen och sjuksköterskan upplevde allvaret i händelseförloppet olika.

Händelsen anmäls till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista