stockholm

BP:s fotbollsspelare måste prata svenska

Bara de som kan prata svenska får spela i fotbollsklubben Brommapojkarnas lag i allsvenskan, det har klubbens styrelse beslutat. Annars kan spelarna inte känna gemenskap och sammanhållning, säger klubbdirektören Ola Danhard.

– Man ska känna sig i gruppen, och inte känna sig utanför när några andra talar ett annat språk. Vi ska prata svenska inom klubben, säger klubbdirektören Ola Danhard.

Men är det inte fotboll ni ska spela och inte diskutera?

– Självklart, men ändå så är kamratskapet viktigt för att lyckas med det hela.

I Brommapojkarnas A-lag, det vill säga de herrar som spelar i fotbollsallsvenskan, får bara de som pratar svenska spela. Så har det fungerat i tio år, enligt Ola Danhard.

– Vi har ju jobbat efter det här i över tio års tid, det finns inga negativa reaktioner som vi har upplevt iallafall.

Ola Danhard säger att BP främst vill rekrytera från de egna leden, alltså spelare från lägre nivåer inom samma klubb. I andra hand kan det komma spelare från andra delar av Stockholm till A-laget. Men svenskan är ett krav, i såväl omklädningsrummen som på planen.

– Vi befinner oss i Sverige, jag tycker det är viktigt att man har en trupp då som pratar hemspråket.

Men kan inte det här utesluta bra spelare då?

– Det är mycket möjligt att det kan det, men vi tror att kamratskap och sammanhållning är väldigt viktigt för att lyckas i en lagsport och därför ska man kunna tala med varandra på ett bra sätt.

Men kamratskap kan väl komma även om man inte pratar samma språk?

– Jo, men det är lättare om alla pratar samma språk.

Brommapojkarna är medlemmar i Svenska fotbollförbundet, men på förbundet så har ledningen inga synpunkter på uteslutningen av icke-svensktalande.

– Nej, det har vi inte. Inte någon annan hållning än att vi består av fristående föreningar, och dom tar själva sina beslut och dom svarar för sina beslut, säger ordförande Lars-Åke Lagrell.

Men varför finns ni då?

– Nej, men du har nog inte förstått den här rörelsen om du ställer en sådan följdfråga. Vi har 3 359 fristående föreningar med egna stadgar, egen styrelse, som tar egna beslut och svarar för konsekvenserna. Jag vet inte på vilka grunder de har fattat det här beslutet.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".