Länspolismästare Carin Götblad.

Samarbete ska stoppa unga att begå brott

Varje kommun bör inrätta en social insatsgrupp för att fånga upp de ungdomar som riskerar att hamna i gängkriminalitet. Det föreslår Stockholms länspolismästare Carin Götblad i en ny regeringsutredning. Det handlar framförallt om pojkar som lever i utsatta bostadsområden i storstäderna.

På DN debatt skriver Carin Götblad att att det idag finns runt 5 000 ungdomar i Sverige som är i riskzonen att rekryteras till kriminella grupper.

Carin Götblad föreslår också ett Projekt Pojke som ska motverka sociala problem, psykisk ohälsa och stereotypa könsroller hos unga män och pojkar.

I förslaget vill Carin Götblad bland annat att skolan ska bli bättre på att ta hand om unga killar som är i riskzonen, att näringslivet ska hjälpa till med praktikplatser och att skolan, socialen och polisen ska jobba mer tillsammans för att hindra att unga killar hamnar hos gängen.

Erik Lannerbäck jobbar på Fryshuset i Stockholm med en verksamhet som heter Passus, den syftar till att hjälpa unga gängmedlemmar som vill hoppa av. Han har själv en lång erfarenhet av gäng och har själv varit ledare för Brödraskapet.

– Det finns mycket bra förslag i rapporten. Men det saknas en plan för att bygga upp ett förtroende mellan de unga och de som ska hjälpa dem. Man går inte till fienden och ber om hjälp, säger Erik Lannerbäck till P3 Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista