Rättegången inledd efter dödsolycka i gymnastiksal

Rättegången i fallet med 8-åringen som dog efter att ha fått ett handbollsmål över sig på Sundbyskolan i Spånga har inletts.
Åklagaren vill att den biträdande rektorn och fritidsledaren på skolan ska dömas för vållande till annans död ett brott som kan ge max två år i fängelse.

Pappan och mamman till 8-åringen tycker att det är viktigt att någon ställs till svars för deras sons död. Det berättar föräldrarnas advokat Anton Strand.
--Från familjens sida är man ju intresserade av att det ska finnas ett ansvar som kan fördelas efter den här händelsen. Framförallt att för att någon liknande händelse inte ska drabba någon annan, säger Anton Strand.
Det var den 16 januari förra året som olyckan inträffade. En grupp barn på Sundbyskolan skulle spela fotboll i gymnastiksalen under överinseende av en fritidsledare.
Fritidsledaren tillät barnen att själva släpa fram två tunga handbollsmål som stod lutade mot ena kortväggen i salen.
Ett av de nästan 70 kg tunga målen tippade över och 8-åringen fick det över sig. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.
Vid polisens rekonstruktion av händelsen som spelades upp i rättssalen framgick det att målen hölls fast med en vajer mot väggen i gymnastiksalen. När vajern lossas tippar målen mycket lätt över.

Åklagaren menar att fritidsledaren gjort en korrekt riskbedömning innan han lät barnen handskas med handbollsmålen.
När det gäller den biträdande rektorn anklagas han för att inte ha lyssnat på skolans personal som flera gånger varnat för att handbollsmålen var farliga att hantera. Så här sade åklagaren Gunnar Jonasson.
Åklagaren vill nu att de båda männen ska dömas för vållande till annans död. Ett brott som kan ge max två år i fängelse.
Men båda de åtalade nekar till att ha gjort något brottsligt. Den biträdande rektorn menar att han bara blivit varnad för att handbollsmålen är tunga och otympliga - inte att de skulle vara farliga att hantera.
Anton Strand som företräder föräldrarna menar att fallet är principiellt viktigt.
--Det kan inte vara så att föräldrar ska behöva vara oroliga för att deras barn ska råka illa ut när de vistas i skola eller fritidsmiljö, säger Anton Strand.

Reporter Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista