Sen planering för Strindbergsår

Socialdemokraterna i Stockholm tycker att 100-årsminnet av författaren August Strindbergs död riskerar att inte bli tillräckligt uppmärksammat.
År 2012 är det hundra år sedan författaren, dramatikern, och stockholmaren, August Strindberg gick bort.

--Man har ännu inte tagit några som helst initiativ, man har gett ett uppdrag till Stadsteatern att jobba ihop med Strindbergs Intima det är det enda, och tittar man i ambitionsnivå så på prinsessbröllopet så lägger staden någonstans mellan fem och tio miljoner kronor åtminstone, på Volvo ocean race så lade vi 35 miljoner, ett Strindbergsår 2012 borde ligga någonstans mellan i det spannet, säger  Roger Mogert, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd.
Såväl under sin levnad som efter sin död har den legendariske skalden Strindberg vållat kontroverser. Den senaste handlar om hur hans hemstad ska förvalta hundraårsminnet av hans död.
Hittills har staden inte öronmärkt några pengar, men folkpartiets Kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt anser att kritiken är förhastad.
--Ja vi lade ett uppdrag på en av våra största kulturinstitutioner, Stockholms stadsteater att se tillsammans med många andra, Strindbergsmuseet se vad som behövde göras sedan får man ju se hur mycket pengar som kan behövas för det, det är ju inte så att man säger att vi vill anslå X antal miljoner och sedan så vad kan vi göra för det, säger Madeleine Sjöstedt.

Men oppositionen anser att man slår på för snålt och för sent.
Oppositionen jämför med det grandiosa firandet av HC-Andersen i Danmark.
Den borgerliga ledningen i Stockholm, anser Roger Mogert, slår på för snålt och för sent.
– Om man vill göra något så stort som att hålla Strindbergs arv levande och högtidlighålla minnet då bör man ju blanda in många fler, blanda in kulturhuset, blanda in biblioteken, Statsmuseet och faktiskt ge stadsteatern ett tydligt uppdrag kopplat till resurser att det får kosta pengar, säger Roger Mogert.

Reporter Per Shapiro.
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista