södertälje

Föräldrar protesterar mot nedskärningar

Föräldrar i Järna i Södertälje kommun upprörs av förslaget om att skära ned inom förskolan – tolv heltidstjänster kan försvinna. Igår kväll hade ett hundratal föräldrar ett möte politiker och tjänstemän på Ljungbackens förskola i Järna.

– Jag hoppas till och börja med att man stoppar hela förslaget, iallafall lägger det på is tills man har utrett det hela ännu mer och involveras oss i den demokratiska processen när det handlar om att besluta om det här, säger Helena Fredriksson -- en av de föräldrar som kom till mötet.

Det var stundtals en ganska irriterad stämning på onsdagskvällens möte på Ljungbackens förskola i Järna, söder om Södertälje. Där hade ett hundratal föräldrar samlats, det andra mötet på två dagar som handlar om förslag på neddragningar inom förskolan i Järna.

Det förslag som föräldrarna reagerar mot innehåller bland annat nedragningar på tolv heltidstjänster av pedagoger inom förskolan. Men uppgifterna om att förskolan Grodan skulle läggas ner, som det först stod i förslaget, dementerades igår av kommundelsnämndens ordförande Hans Neideman.

Pengar fattas eftersom att verksamheten innan har lånat från andra budgetposter som har gått med överskott. Överskottet finns inte kvar längre vilket innebär att förskoleverksamheten i Järna nu ska spara 4,1 miljoner kronor.

Nu väntar fler möten innan kommunen fattar beslut om förskolornas öde i Järna.

– Vi ska sätta oss ner och vi ska träffa representanter för föräldrarna på dom olika förskolorna och höra deras synpunkter tillsammans med representanter ifrån nämnden och representanter ifrån tjänstemannakåren och så ska vi se hur vi behandlar frågan, säger Hans Neideman (MP), kommundelsnämndens ordförande.

– Sen har vi bestämt att vi gör ett större möte, kanske om en månad, med ansvariga kommunalråd.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista