Serveras på Södertälje sjukhus.
stockholms län

Fortsatt missnöje med sjukhusmaten

Patienterna är fortfarande inte nöjda med den mat som serveras på flera av länets sjukhus, det visar en ny rapport från Stockholms läns landsting. Var tredje patient tycker inte att den nya maten, från företaget Sodexo, smakar bra.

Maten från leverantören Sodexo har förbättrats på en rad punkter efter tidigare kritik – tillsatserna har blivit färre, felleveranserna har minskat och andelen ekologiska varor har fördubblats.

Desstuom har matsvinnet minskat kraftigt jämfört med det förra matsystemet. Det slängs runt 80 ton mindre matrester. 

Ändå visar en enkät bland drygt 800 patienter att var tredje inte tycker att maten är tilltalande. Bara 70 procent säger sig ha en positiv upplevelse av måltiden och bara 64-70 procent tycker att maten ser tilltalande ut, doftar bra, smakar bra och har en bra konsistens.

– Den nya sjukhusmaten lever upp till kraven på en säker och näringsriktig måltid till alla patienter på våra sjukhus och fler patienter är nöjda med hur maten smakar. Samtidigt har vi mycket som vi behöver fortsätta att arbeta med, säger Maria Wallhager (FP), biträdande finanslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Den nya sjukhusmaten infördes våren 2009 på Södertälje sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset, och på Danderyds sjukhus i september samma år. Maten består av portionsförpackade förberedda måltider som värms på de olika avdelningarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".