Tydlig uppgång för lediga jobb

Antalet lediga jobb ökar i länet samtidigt som allt färre personer varslas om uppsägning i länet, enligt Arbetsförmedlingen.

Antalet lediga jobb ökar i länet. Under februari anmäldes 12 700 lediga jobb till arbetsförmedlingarna i Stockholms län, vilket är en ökning med 1 100 jämfört med samma period förra året.

Det innebär att Stockholms län stod för en fjärdedel av de lediga jobb som anmäldes till landets arbetsförmedlingar under februari.

Det är också allt färre som varslas om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen. Under februari varslades 2 000 länsbor om uppsägning och det är ungefär häflten så många som februari ifjol.

3,5 procent av länets befolkning mellan 16 och 64 år, 46 600 personer, var registrerade hos Arbetsförmedlingen som arbetslösa vid utgången av februari.

Det är en minskning jämfört med januari, och den förklaras i första hand med att antalet inskrivna i olika program med aktivitesstöd fortsatte att öka, till 21 300 personer. Det är lite mer än dubbelt så många som i februari 2009.

Bland ungdomar har arbetslösheten ökat jämfört med för ett år sedan. I februari var antalet arbetslösa mellan 18 och 24 år 6 100. Det är 1 300 fler än för ett år sedan.

Arbetslösheten varierar stort mellan olika kommuner i länet: Lägst andel arbetslösa har Danderyd, med 1,6 procent, högst har Södertälje med 7,0 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".