Präst anmäld efter barndop

Ett barn döptes i svenska kyrkan i Danderyds församling utan att båda föräldrarna gett samtycke. Mattias, vars son döptes, blev uppringd av prästen efter att dopet redan ägt rum.

– Jag trodde inte mina öron. Jag blev jätteledsen och djupt chockerade över att höra att min son hade döpts utan min vetskap. Jag trodde vi hade religionsfrihet i Sverige. Jag tror också att kyrkoordningen faktiskt skriver att båda vårdnadshavarna måste samtycka, säger Mattias.

En sån förordning finns i kyrkoordningen. Domkapitlet i Stockholms stift utreder nu om prästen i fråga har agerat försumligt.

I ett svar till domkapitlet pekar prästen på att han handlat i god tro, samt att det inte finns några formella rutiner för att kontrollera samtycke, som till exempel ett dokument som båda föräldrar måste underteckna.

Bo Larsson, som är stiftsprost i Stockholm, säger att dagens samhälle ställer högre krav på prästers noggrannhet än jämfört med tidigare.

– När jag blev präst i mitten av 70-talet så var kärnfamiljen den självklara samlevnadsformen men idag så är ju samlevnadsmönstren oändligt mer varierad idag än för 20 eller 30 år sedan och jag tänker mig att det blivit ännu viktigare idag att prästen är både noggrann och klok och vis och verkligen försäkrar sig om att han eller hon vet hur situationen ser ut, säger Bo Larsson, stiftsprost i Stockholm.

Mattias, vars son döptes utan hans samtycke, tror att pappor löper större risk än mammor att inte bli tillfrågade.

– Jag undrar hur de hade reagerat om jag kom dit med min ettåring och sagt att det skulle bli dop. Då hade de säkert frågat var mamman var, säger Mattias.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista