arlanda

Taxikösystem på Arlanda kritiseras

Luftfartsverket gör nu ett nytt försök att införa ett kösystem för de olika taxibolagen vid terminalerna på Arlanda. Men bland taxichaufförerna ute på Arlanda är många av dom små åkarna kritiska till det nya systemet.

– Jag tycker vi ska ha lika chans som alla andra bolag, säger Naser Rezai.

Situationen vid taxihämtningen har länge varit kaotisk på Arlanda. Resenärer har känt sig uppskörtade och det har varit svårt att skilja på alla taxibolag som plockar upp kunder utanför terminalen.

Vid tidigare förslag utgick Luftfartsverket från marknadsandelar och föreslog att fyra av sju filer framför terminalerna skulle vikas åt de tre största bolagen. Men det tyckte Konkurrensverket blev orättvist och planerna stoppades.

Men nu tar man alltså nya tag. Bolagen ska delas in i sju filer. Sex för de största bolagen och ett för friåkarna. På det sättet ska det bli bättre för resenärerna menar Luftfartsverkets presstalesman Jan Lindqvist.

– Resenären som kommer ut kommer att ha lättare att göra val vilket taxibolag han eller hon vill åka med. Antingen utifrån egan preferenser eller många affärsresenärer har ju avtal med olika taxibolag, säger Luftfartsverkets presstalesman Jan Lindkvist.

Men när Jan Lindqvist ska förklara det nya systemet på plats utanför terminal 5 på Arlanda tar det inte lång tid innan kritiska taxichauffer samlas.

– Vad är ni ute efter?,  frågar en taxichaufför.

– Vi är ute efter kundservice. Resenären ska kunna välja. Jag förstår att det är upprörda känslor. Det handlar om deras jobb och försörjning. Taxibilarna finns ju här för att de efterfrågas av resenärerna, säger Luftfarstverkets presstalesman Jan Lindkvist.

Men Nader Rezai och de andra chaufförerna på de mindre bolagen verkar inte nöja sig med den förklaringen.

Vad tänker ni göra?

– Vet inte vad vi ska göra. Ingen aning, kanske strejk, säger Nader Rezai.

Mattias Plejiel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".