Österåker

Skolan på Ingmarsö utökar undervisning

I höst ska undervisningen i skolan på Ingmarsö utökas, och biblioteken blir kvar på de båda öarna. Det väntas kommunstyrelsen i Österåker besluta i nästa vecka.

– Det är ju otroligt, det är ju fantastiskt tycker vi. Det är en stor seger om vi kan få tillbaks vår skola. Som vi nu bara har haft en skoldag under året som har gått, mot möjligheten att få fyra dagar här. Det är ju otroligt glädjande, säger Sigbrit Norenvik från i Ingmarsös byalag..

Under förra året har barnen på Ingmarsö alltså bara gått en dag i veckan på öns skola, dom andra dagarna har dom fått pendla till den närliggande ön Ljusterö.

Men det ska det bli ändring på nu, något som byalaget på Ingmarsö tycker är en seger för ön, och viktigt för öns fortlevnad.

I nästa vecka väntas kommunstyrelsen för Österåkers kommun fatta beslut och enligt kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ingela Gardner Sundström, så ska skolan få vara kvar på Ingmarsö och utöka sin undervisning till fyra dagar i veckan. Men för undervisning i syslöjd och idrott, då får dom äldre barnen åka till Ljusterö istället. För dom yngre barnen blir det fem dagar i veckan på Ingmarsö skola.

Det kostar mer men det är det värt, tycker Ingela Gardner Sundström:

– Att ha kvar skolan på det här sättet kommer att kosta lite mer än att låta barnen pendla, men vi tycker inte att den merkostnaden är så hög så att vi inte skulle kunna ta den, utan vi är beredda att ta den kostnaden.

Det har också ryktats om att biblioteken på öarna skulle läggas ner, men det är inte aktuellt enligt Ingela Gardner Sundström:

– Det finns en diskussion på tjänstemannanivå om att lägga ner biblioteken på Ljusterö och Ingmarsö, men vi är en skärgårdskommun och det är viktigt för oss att den här servicen finns ute på våra större bebodda öar.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista