Stor ökning av omhändertagna djur

Polisen tar hand om allt fler vanvårdade djur. Detta sedan en omorganisation ifjol då Länsstyrelsen övertog ansvaret av djurskyddet från kommunerna. Samtidigt har kostnaderna fördubblats; från 1 till över 2 miljoner kronor 2009.

– Jag tror att den kostnadsökning som sker på djursidan det handlar helt enkelt om att Länsstyrelsen håller på att bygga upp organisationen som blir mer effektiv hela tiden. Nu känns det som att djurtillsynen börjar fungera rätt så bra, säger Håkan Andersson, vid Citypolisens djurskyddsgrupp.

Länsstyrelserna tog över ansvaret för djurskyddet från kommuerna för att det skulle bli en mer effektiv och likvärdig kontroll över hela landet. Under året som gått, 2009, har Länsstyrelsen och polisen ingripit i 123 fall i Stockholms län.

Kostnaderna för omhändertagande av vanvårdade djur i länet har fördubblats från omkring 1,1 miljon 2008 till över 2 miljoner 2009, enligt en sammanställning som polisens personaltidning Sambandet gjort.

Notan står polisen för det är varje polismästaredistrikt som utför själva omhändertagandet och djuren förs till olika hund- och katthem eller Skansen. Och det handlar om allt från vanvårdade husdjur, hästar och kor till insmugglade reptiler och fåglar som fastnat i tullen.

Vid Citypolisen bildades en djurskyddsgrupp vid årskiftet som enbart jobbar med djur och det har också bidragit till att allt fler djur tas omhand, säger Håkan Andersson, vid Citypolisens djurskyddsgrupp.

– Får man jobba med en sådan här sak mer intensivt så blir kompetensen också bättre. Man lär sig ju mer och mer för varje dag helt enkelt, säger Håkan Andersson, vid Citypolisens djurskyddsgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".