Familjerum för förtidigt födda

På måndag öppnar Astrid Lindgrens barnsjukhus sin nya intensivvårdsavdelning för nyfödda i Huddinge. På den nyöppnade avdelningen ska föräldrar och de för tidigt födda barnen kunna bo ihop, vilket dom inte gjort tidigare. Malin Andersson, med sin två månader gamla son Emil ligger på den gamla neonatalavdelningen, men hade gärna hamnat på den nya.

– Det verkar väldigt lyxigt. Vi har varit inne och kikat lite och inser att man skulle ha väntat lite innan han fick komma ut egentligen, så man kunde få vara på den nya fina avdelningen.

Ett stort och luftigt rum som avdelas i flera bås med tillhörande smårum, där man fäller ner en dubbelsäng som föräldrarna kan sova på. Så ser det ut på nya intensivvårdsavdelningen för nyfödda på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Där kan alltså föräldrar och barn bo ihop, vilket dom inte kunnat göra tidigare. På den gamla avdelningen kunde upp till fem barn trängas i samma rum, utan sina föräldrar. Men den avdelningen ska nu rivas, samtidigt som den nya öppnar på måndag.

På den nya avdelningen kommer 20 platser att stå till förfogande för förtidigt födda bebisar, eller bebisar med vårdbehov efter födseln, och deras föräldrar.

Att få bo ihop verkar vara en stor fördel, det säger Malin Andersson:

- Jag tror framförallt att det är möjligheten att få vara kvar här och att kunna vara här tillsammans med sitt barn, tillsammans vara en liten familj. När vi själva låg på intensivvårdsavdelningen så åkte vi båda hem varje kväll och kom hit varje morgon.

Multiresistenta bakterier är ett hot mot de vårdbehövande bebisarna, men risken för infektioner av multiresistenta bakterier ska minska på den nya avdelningen.

Mikael Norman är barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus nya intensivvårdsavdelning för nyfödda i Huddinge.

- Avdelningen är byggt med tillräckligt stora ytor med enkelrum åt föräldrar, men också avdelade vårdplatser för barnen så att vi ska kunna ha inbyggda barriärer mot spridning av infektioner, särskilt det man kallar för multiresistenta bakterier, säger Mikael Norman.

Nybygget kostar 60 till 70 miljoner, och det ska stå helt klar 2011. Då kommer det att finnas plats för 32 barn med föräldrar. Dom platserna ska räcka för både Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Södertälje sjukhus, där föds det idag ungefär 19 barn per dygn. Cirka ett barn av tio hamnar på neonatalenhet efter födseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".