stockholm

Ett grönt träd per nybyggd lägenhet

Stockholm ska bli grönare. Ja, det lovade idag Kristina Alvendal, (M) Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd. Vallöftet kallas den "gröna stadsbyggnadsstrategin" och går i stort ut på att plantera en mängd nya träd och skapa nya parker.

– Det här är en oerhört viktig satsning i en situation där Stockholm växer. Vi blir fler och fler stockholmare och då finns det naturligtvis skäl att anlägga grönområden, säger Kristina Alvendal, (M) Stadsbyggnads och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Vad kommer det att kosta?

– Det här är en kostnad som kommer att löpa under ett antal år. Ett träd kan ju kosta allt från några tusen till uppmot 100 000. Så det blir väldigt svårt att sätta en prislapp på det, säger Kristina Alvendal, (M).

Hur mycket Stockholms nya gröna utseende kommer att kosta är alltså ännu inte klart. Men enligt Kristina Alvendal kommer kostnaderna till stor del att ligga på fastighetsägarna.

Tanken är att man ska införa en trädnorm i likhet med vad som idag gäller för parkering. Idag måste fastighetsägarna bygga parkeringar vid varje nybygge, nu vill man också att ett träd ska byggas för varje ny bostad.

Den borgerliga majoriteten lovar att plantera ett nytt träd för varje ny bostad som byggs under nästa mandatperiod. Dessutom ska man anlägga nya parker, de parker som redan finns ska rustas och göras tryggare. Och ingen stockholmare ska ha längre till ett grönområde än 300 meter.

– Jag tror att de allra flesta uppfattar det som en bra och härlig åtgärd rent visuellt för ögat men sedan har den en enorm påverkan på koldioxiden i luften, säger Kristina Alvendal, (M).

Att dagens utspel är en del i upptakten till valrörelsen går inte att ta miste på.

– Jag har inte uppfattat att det funnits något parti i Stockholm som har varit så offensiv som det här förslaget som vi nu lägger fram till Stockholmarna: 15 000 nya träd och nya bostäder under nästa mandatperiod. Så det här är den mest offensiva gröna satsning som jag har sett på mycket länge, säger Kristina Alvendal, (M) Stadsbyggnads och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".