Tidig säsongsstart oroar

I dag är det premiär för årets upplaga av herrallsvenskan i fotboll, i och med avspark för matchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg. De flesta av de allsvenska klubbarna tror på ökade publikintäkter i år, men den tidiga säsongsstarten oroar bland andra Annela Yderberg, vd för AIK fotboll.

– Publikmässigt så är det inte så jättebra att börja säsongen så tidigt nu har vi ju en vinter som inte precis är gynsam i det avseendet. Publikmässigt så och evenemangmässigt så är det inte bra, säger Annela Yderberg, vd för AIK fotboll.

Snön ligger fortfarande vit över stora delar av landet men nu drar årets fotbollssäsong igång... Och i ekots enkät säger många klubbar att de oroar sig över säsongsplaneringen. I fjol spelades första matchen den 4e april, i år är det den 13 mars!

Dessutom gör allsvenskan uppehåll i ungefär två månader mellan mitten av maj till mitten av juni, då bland annat fotbolls VM i Sydafrika spelas.

Här går åsikterna isär. Vissa klubbar är rädda för att intresset ska falna och att svenskarna ska bli mätta på fotboll, medan andra tror på dragkraft från VM.

Fast trots den tidiga starten och det långa uppehållet så svarar 11 av de 16 allsvenska klubbarna att de tror på ökade publikintäkter i år. 4 tror på oförändrade och 1 på minskade. De flesta tror på en mindre ökning på upp till 10 procent jämfört med i fjol.

En stor publikdragare är derbyn. Gais räknar till exempel med fullsatt när laget möte IFK Göteborg i år. Sett över hela säsongen hoppas GAIS på i snitt över 6 000 besökare per match berättar, och det skulle vara en ökning jämfört med förra året säger klubbdirektär Sebastian Arby.

I fjol var det AIK som drog mest publik, i snitt nästan 17 500 per hemmamatch. Minst publik drog Brommapojkarna med ett snitt på knappt 2 900 personer.

Ett lag som drar mycket publik är Hammarby. Laget hade i snitt 10 300 besökare på hemmamatcherna och så mycket som 9 400 på sina bortamatcher. Och Örebros vd Jan Karlsson säger öppet att han gärna sett att Hammarby spelade kvar.

– Det var inte riktigt bra ekonomiskt att Hammarby åkte ur allsvenskan. jag hade gärna sett att de varit kvar ut ett publik- och intäktperspektiv, säger Örebros vd Jan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".