Hot om massaker på KTH

Uppdaterad 21:00
Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har tagit emot ett hot. En person skriver på ett internetforum att han eller hon ska använda skjutvapen på skolan i morgon. Polisen tar hoten på största allvar.

– En person som säger att han ska gå till skolan och använda skjutvapen, säger Stockholmspolisens informatör Björn Engström.

På ett forum på internet skriver personen att ”på måndag tänker jag ta med min sportskyttepistol till KTH och skjuta så många jag hinner”.

– Vi bedömer hoten som allvarliga, vi jobbar på bred front för att försöka lösa det här så fort som möjligt.

Under söndagkvällen har skolledningen suttit i möte med polisen. Man har nu beslutat att skolan kommer att hålla öppet som vanligt i morgon men att det kommer att finnas poliser på plats på alla KTH:s campusområden.

De studenter som trots allt känner sig oroliga och väljer att avstå tentamen under måndagen kommer att erbjudas möjlighet att tenta vid senare tillfälle, skriver TT.

Uppgifter i andra medier gör gällande att hoten har skrivits av en elev vid skolan, men det kan polisen inte bekräfta.

– Vi kommenterar bara att vi känner till att det finns ett hot och att vi jobbar med det.

Även på Kungliga tekniska högskolan tar man hoten på allvar.

– Studenter mailade mig igår natt att de hade hittat det här på nätet, att det var ett hot mot KTH, säger Lena Edvardsson, säkerhetsansvarig vid skolan.

– Det här är i första hand ett polisärende, det är anmält till polisen och de jobbar med frågan. KTH:s krisgrupp är informerad, vi har lagt ut information på KTH:s hemsida att hotet har kommit och att vi inväntar instruktionen från polisen och mer information kommer att följa.

KTH vet inte om personen går på skolan eller inte. Budskapet till de studerande vid skolan är att följa det som står på skolans hemsida.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista